zaloguj się   |    zarejestruj się   |    mapa strony   |


 
Gmina Słupca

Przepis na zdrowie

Sałatka owocowa

Produkty:

Banan 0,50 szt.
Cytryna 0,50 szt.
Jabłko 0,50 szt.
Kiwi 1 szt.
Miód płynny 1 łyżeczka
Pomarańcza 0,25 szt.
Truskawka 1 szt.
Winogrono ciemne 5 szt.
Czas przygotowania:
Przygotowanie:7 minut Gotowanie:0 minut Razem:7 minut
Opis
Sałatkę możesz polać także sokiem jabłkowym, jogurtem wymieszanym z łyżk± miodu.
Przygotowanie:
Umyj, obierz i pokrój drobno owoce.
W miseczce wymieszaj miód z sokiem z cytryny.
Wymieszaj owoce z miodem.
Smacznego.

Surówka marchewkowa

Produkty:
Cytryna 0,50 szt.
Jabłko 1 szt.
Marchewka 1 szt.
Produkty:
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
Czas przygotowania:
Przygotowanie:7 minut
Gotowanie:0 minut
Razem:7 minut
Opis
Szybka, smaczna surówka. Nie musisz dziecku dosładzać. Wystarczy, że wybierzesz słodk± marchewkę i jabłko.
Przygotowanie:
Obierz i umyj marchewkę i jabłko.
Zetrzyj marchewkę i jabłko na najgrubszej tarce.
Wymieszaj ze sob±, skrop sokiem z cytryny, dodaj odrobinę oliwy.
Smacznego.

Surówka wiosenna

Produkty:
Natka pietruszki 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
Pieprz 1 szczypta
Pomidor duży 1 szt.
Rzodkiewka 3 szt.
Sól 1 szczypta
Szczypior 0,50 szt.
Czas przygotowania:
Przygotowanie:7 minut
Gotowanie:0 minut
Razem:7 minut
Opis
Szybka w przygotowaniu, bardzo smakowicie prezentuje się na talerzu co jest ważne dla dzieci.
Przygotowanie:
Dokładnie umyj warzywa.
Pokrój drobno pomidora, rzodkiewkę, natkę i szczypior.
Dodaj łyżkę oliwy, sól i pieprz.
Smacznego.

Kolorowa sałatka ze szpinakiem

Składniki:

• Małe li¶cie szpinaku 1 gar¶ć
• Pomidor 1 szt
• mozarella 1 szt
• Szczypior kilka
• Natka pietruszki
• Jajko na twardo


Sos:
• Olej
• Sok z cytryny
• Musztarda
• Z±bek czosnku
• Jogurt

Przygotowanie

Na talerzu ułożyć najpierw listki szpinaku, następnie plasterki pomidorów, następnie plasterki jajka ugotowanego na twardo, znów szpinak a na ¶rodku wycięt± gwiazdkę z mozarelli. Cało¶ć obsypać pokrojonym szczypiorkiem, udekorować natk± pietruszki, posypać serem pokrojonym w kostkę i udekorować gwiazdkami z sera.
Z podanych składników zrobić sos, najlepiej w szklance dokładnie wymieszać olej, sok z cytryny, musztardę z czosnkiem, sol± i pieprzem, dodać łyżkę jogurtu. Polać sałatkę